Aktiva datorhögtalare

Aktiva högtalare eller förstärkare?

När det handlar om att få ljuv musik ur sin dator vill de flesta ha ett så bra ljud som möjligt. Faktorer som sätter begränsningar för denna strävan är bl.a. budget, utrymme och hur lättstörda grannar eller familjemedlemmar man har.

Även om man har noterat ett uppsving för vinylskivor de senaste åren så är detta undantaget som bekräftar regeln. Numera lyssnar vi på musik och ljud på digital väg. Även små mediespelare har samma funktionalitet som datorerna för konsumentbruk hade för inte så länge sedan, och dessutom med bättre ljud. Det innebär att ljudmediet är starkare än det kanske någonsin varit tidigare: inte bara i form av poddar, utan även i det avseende att många av oss lyssnar på musik större delen av vår vakna tid: på väg till jobbet, framför datorn på jobbet, och hemma igen. Därför vill många ha ljud i hemmets alla rum.

Aktiva datorhögtalareVare sig man bor i en etta eller i en tiorumsvilla finns det många sätt att få ljud från digitala källor. Det går att lösa på flera olika sätt. Man kan ha ett system, med sammankopplade högtalare i flera rum, eller separata system i olika rum. Det senare alternativet gör att flera personer kan lyssna på sin musik, i var sitt rum. För att detta ska fungera krävs dock att det finns punkter som kan fånga upp signalen från den dator, telefon eller surfplatta som ljudet sänds från. Det enklaste sättet att uppnå detta är att köpa en bluetooth-högtalare till varje rum är man vill ha möjlighet att spela upp ljud. Det Då blir det enkelt att streama från mobil eller dator. Bluetooth-högtalare finns i alla prisklasser, och man får för det mesta vad man betalar för. Det går med andra ord att få riktigt bra ljud på detta sätt, men om man gärna spelar dataspel är inte bluetooth det bästa.

Några olika alternativ

Är det ett mindre rum som ska fyllas med ljud kan det räcka med ett par datorhögtalare, kopplade direkt till datorn eller till en enhet som fångar upp signalen, som Apple Airport Express eller Sona Air1. Mer om vilka alternativ som finns till Apples routers finns att läsa här.

Datorhögtalare är alltid aktiva. Det betyder att de har en inbyggd förstärkare. I billigare datorhögtalare är varken förstärkaren eller elementen av någon större kvalitet. Men man ska inte lyssna på de som säger att aktiva högtalare alltid är sämre än passiva. Studiomonitorer är aktiva högtalare, och det finns även datorhögtalare med riktigt bra ljud.

Ett annat alternativ är att ansluta en enhet med stöd för Airplay eller Spotify Connect till en klassisk förstärkare, och vidare till ett par högtalare. Fördelen med detta är att man kan använda ett par högtalare av hög kvalitet och från ett välkänt märke, sådana som man ibland kan hitta riktigt billigt på begagnatmarknaden. Har man ont om plats finns det riktigt billiga miniförstärkare på nätet. Kolla bara upp kvaliteten på den modell du fastnar för först. Ofta finns det riktigt bra genomgångar på Youtube, som tar upp vad man egentligen får när man betalar 200 kronor för en förstärkare.

Lycka till med lyssningen.