Fotografering med iPhone 7

Apple stämmer Qualcomm, och tvärt om

I början av 2017 stämde Apple tillverkaren Qualcomm, som tillverkar utrustning för trådlös kommunikation. Nu svarar Qualcomm med att stämma Apple, och det är knappast första gången vi ser en sådan stämning. Troligen inte den sista gången heller.Fotografering med iPhone 7

Patent blir allt viktigare för många företag i tech-branschen, enligt en del är de redan viktigare än innovationerna för företagen. Det är också mycket vanligt att företag stämmer varandra med hänvisning till olika patent, även om de har ett samarbete. Så skedde i början av året, när Apple stämde Qualcomm, som bl.a. tillverkar processorer, för orimligt dyra patent och uteblivna betalningar. Qualcomms chipp finns bl.a. i s.k. candy bar phones, i generation 3,5, alltså snäppet bättre än 3G. Dessa telefoner finns inte på marknaden ännu, men några modeller kommer att lanseras snart, i kölvattnet efter den nygamla Nokia 3310.

Qualcomm tillbakavisade inte bara anklagelserna, de stämde också Apple. I stämningsansökan, som är 134 sidor lång, hävdar man att Apple har manipulerat Qualcomms kretsar till att prestera sämre än Intels i produkter från Apple. Computer Sweden skriver att Apple underlät att använda vissa av högprestandafunktionerna i Qualcomm-chippen till Iphone 7, enligt vad Qualcomm hävdar. Apple ska sedan ha hävdat att det inte var någon skillnad mellan Qualcomms och Intels chipp, fastän mätningar visade på en skillnad. Det hävdas också att Apple har hållit inne på betalningar, skriver Omni.

Apple och Qualcomm stämmer andra

Den här typen av historier är inte direkt ovanliga, framför allt inte när Apple och Qualcomm är inblandade. Qualcomm stämde för några år sedan Nokia för patentintrång, och Apple har bl.a. stämt Samsung då man ansett att det sydkoreanska företagets mobiler varit för lika Iphone i designen. Den gången Apple segrande ur striden, och Samsung designade faktiskt om vissa modeller. Mer om den stämningen finns att läsa i Veckans affärer.