Creators Update tillgängligt

Nu går det att ladda ned Windows 10 Creators Update. Därigenom får man bl.a. tillgång till 3D-versionen av klassiska Paint.

Den senaste versionen av Microsofts operativsystem, Windows 10, fick en ny uppdatering nyligen. Den har namnet Creators Update, och innehåller bl.a. Paint 3D, som är precis vad det låter som: en 3D-version av det klassiska programmet Paint, som alla har använt någon gång. Som alla också vet är det svårt att göra någonting snyggt i Paint, då finns det som bekant bättre program. I nya Paint finns en community-del, där man kan ladda ned objekt som skapats av andra användare. Och bygga vidare på dem, får man hoppas.

En annan nyhet är ett s.k. Game Mode, som ger spel prioriterad tillgång till processorn och grafikkortet. Andra applikationer, som körs i bakgrunden, kommer inte att använda mer resurser än nödvändigt. Fokus ligger inte på ökad prestanda, utan på en jämnare spelupplevelse, både med avseende på prestanda och grafik. Utvecklare behöver inte lägga till någon funktionalitet i sin kod för att Game Mode ska fungera med deras spel, utan detta ska ske automatiskt.

Uppdateringen släpps automatiskt i skrivande stund, i mitten av april 2017, men den har varit tillgänglig i åtminstone en vecka genom manuell uppdatering. Hur man går till väga för att ladda ner manuellt finns beskrivet här, och det kan ju vara smidigt om man inte lyckas få igång den automatiska uppdateringen.

Smått och gott

Det finns även några nya funktioner i Creators Update, som kan vara intressanta även för den som varken spelar spel eller kladdar i Paint. För det första finns det en möjlighet att skjuta på uppdateringar. Enligt Microsoft kan man vänta i upp till 35 dagar, men PC för alla lyckas skjuta upp dem med hela ett år (365 dagar!). Säkerhetsuppdateringar går dock inte att skjuta på mer än 30 dagar.

En annan ny finess är möjligheten att lägga in mappar i startmenyn. Det går också att koppla ihop telefonen med datorn, vilket låser datorn när luren avlägsnas. Nu kan kollegorna inte tjuvläsa din mejl på lunchen.